Kruiden van de Ayurvedische keuken?

De oeroude, maar springlevende kruidenwetenschap van  Ayurveda maakt gebruik van een enorm palet aan kruiden en specerijen. Fascinerend èn praktisch toepasbaar. Deze kennis wordt steeds meer beschikbaar voor elke moderne westerse mens.  In de westerse keuken worden kruiden en specerijen voornamelijk gebruikt voor de smaak. Bij Ayurveda wordt het gebruik ervan specifiek afgestemd op de individuele conditie, vanwege hun talloze geneeskrachtige eigenschappen. Zonder schadelijke bijwerkingen. Bij Ayurveda staat een goede gezondheid zo ongeveer gelijk aan een goede spijsvertering.

Elk mens is uniek en elk mens heeft een eigen, unieke spijsvertering. Sommige mensen hebben meer vuur (agni) nodig om de spijsvertering goed op gang te helpen. Gember en zwarte peper zijn bekende verwarmende specerijen. Sommige mensen zijn echter meer gebaat bij een verzachtende werking. Zo hebben venkel- en kardemomzaad kalmerende eigenschappen. Daarnaast helpen ze bij de opname van voedingstoffen, stimuleren ze de afscheiding van verteringssappen, verminderen de vorming van gassen en oefenen invloed uit op de dosha’s (je individuele constitutie). De specifieke Ayurvedische mix van specerijen en kruiden wordt ook wel Churna genoemd. Letterlijk vertaald uit het Sanskriet ‘चूर्ण’, betekent het ‘poeder’.

De specerijen voegen niet alleen smaak en balans toe aan je maaltijd, maar fungeren ook om je spijsvertering te bevorderen. In de Ayurvedische praktijk* worden Churna’s al eeuwenlang gebruikt. *Als je benieuwd bent wat Ayurveda voor je gezondheid kan betekenen, bekijk dan de mogelijkheden bij Ayurveda Pure.

Alle Churna’s – kruidenmengsels – worden als zaden verwerkt. Daarbij wordt alle voorraad eerst ‘gelezen’. dat wil zeggen dat alle steentjes, slechte zaden, stokjes en andere ongerechtigheden verwijderd worden:

Afhankelijk van het gebruik ervan worden de zaden licht geroosterd. Daarna worden de zaden pas vermalen tot één geheel. de kruiden en thee worden verpakt met een verwijzing naar hoe je het kunt gebruiken. Op verzoek kan een persoonlijke Churna worden samengesteld afhankelijk van je type dosha .Bij het koken van elke maaltijd kun je Churna toevoegen. Ongeveer een theelepel kruidenmengsel per portie, maar dat is ook afhankelijk van je smaak. Bak de specerijen zachtjes mee in je gerechten totdat het aroma vrijkomt. De Churna’s bevatten geroosterde specerijen dus kun je ze ook in een dressing gebruiken bij een salade. Voeg de Churna toe aan je soep, stoofschotel en sauzen of strooi dit over bereidde groenten of rijst aan tafel. Zet naast zout en peper ook een potje Churna op tafel. Je kunt een klein potje meenemen als je onderweg bent, zodat je het kunt toevoegen aan al je maaltijden. Zo wordt datgene wat je eet nog smaakvoller en beter verteerbaar!
♦ annettevanderswaluw@hetkruidenpalet.nl – (06) 248 06 487 ♦