De Witte Tara

Thangka De Witte Tara
Thangka De Witte Tara I

Moedergodin, brengster van verlichting
De Witte Tara, beschouwd als de barmhartige moeder van alle boeddha’s, vertegenwoordigt de essentie van zuiverheid en onberispelijkheid. Ze is een bodhisattva, oftewel een wezen dat een bestaan van eeuwige gelukzaligheid in de staat nirvana heeft afgewezen. Ze heeft dit gedaan uit compassie(karuna), zodat ze in de wereld blijft,  en kan werken om alle levende wezens te bevrijden van lijden (dukkha). Hoewel in het boeddhistische geloof vaststaat dat alleen degenen die in het lichaam van een man geboren zijn, verlichting kunnen bereiken, trotseert de Witte Tara dit. Talloze verhalen vertellen dat het haar persoonlijke keuze is om in elke levenscyclus herboren te worden in het lichaam van een vrouw. Ze zal hier trouw aan blijven tot haar laatste reïncarnatie, wanneer alle wezens bevrijd zijn van het lijden.

Thangka De Witte TARA
Thangka De Witte TARA II

Loslaten van negatieve emoties
De naam Tara betekent ‘Ster’ of ‘Verlosser’ en de kracht van de Witte Tara ligt erin dat ze ons helpt in moeilijke situaties en ons troost te biedt in een veilige toestand, terwijl we voortgaan op het spirituele pad. Ze wordt over het algemeen afgebeeld als een prachtige, evenals wijze, volwassen vrouw. Dit symboliseert haar belangrijke rol als de moedergodin, zorgend voor alle wezens alsof het haar kinderen zijn. Net zoals moeder Aarde ons fysieke bescherming en troost biedt, zo beschermt Witte Tara ons ook geestelijk, door te helpen onze innerlijke demonen te verwijderen. Deze demonen, die kunnen worden gezien als negatieve emoties zoals hebzucht, haat, woede en begeerte, kunnen onze gezegende reis naar waarheid en verlichting (nirvana) blokkeren.

Thangka De Witte Tara III
Thangka De Witte Tara III

Pure manifestatie van grenzeloze compassie
Haar witte kleur symboliseert de zuiverheid en de zeven ogen op haar handen, voeten en voorhoofd symboliseren haar grenzeloze compassie. Daarmee kan ze in alle richtingen richtingen zoeken om het lijden (dukha) en de illusie (maya) van alle wezens te verlichten. Door de liefde voor de Witte Tara als de moeder te cultiveren, kunnen we universele liefde en compassie beginnen te verspreiden naar alle wezens overal. Haar symbolische aard als de pure manifestatie van compassievolle energie, naast attributen van levensduur, genezing en moederlijke bescherming, maakt haar een van de meest geliefde godheden die wordt aanbeden in Tibet, Nepal en daarbuiten.

♦ annettevanderswaluw@hetkruidenpalet.nl – (06) 248 06 487 ♦