Assortiment Ayurvedische kruidenmelanges

2018 Pratarasa ChurnaOntbijtkruiden ((Pratarasa Churna)
40g € 3,95 / 80g € 7,50
De Ontbijtkruiden zijn bedoeld om je spijsvertering in de ochtend goed op gang te brengen. Daar kun je de hele dag profijt van hebben. In de Ayurveda wordt veel aandacht besteed aan een goede spijsvertering. De specerijen die in het mengsel zitten, hebben een uitgebalanceerde samenstelling van kaneel (Cinnamomum cassia)*, venkelzaad*, groen kardemomzaad, anijszaad*, korianderzaad*, gemberwortel* en zwarte peper. Een kleine hoeveelheid ruwe rietsuiker* en Himalaya zout* zorgen ervoor dat je ontbijt meteen een goede aarding geeft. (*biologische oorsprong) Met een zakje van 80g kun je ongeveer een maand vooruit bij dagelijks gebruik.

2018 Vata Churna.jpgKruiden voor het avondeten
Vata / Pitta / Kapha/
Mulabhuta/Kvathita-Churna
40g € 3,95 / 80g € 7,50

Naast de Ontbijtkruiden zijn er ook mengsels (Churna’s) voor het avondeten. Deze zijn specifiek afgestemd op Vata, Pitta en Kapha**. Als je het lastig vindt om alle specerijen los te kopen of niet zeker weet welke kruiden je ten goede komen, dan is het gebruik ervan heel makkelijk. Ook als je wel alle losse kruiden in huis hebt, is dit een makkelijk en heel lekker alternatief. Met het toevoegen van een theelepel ervan, breng je je gerecht op smaak en is het tegelijkertijd goed voor je welzijn!
** Voor specifieke vragen over je dosha-type kan een Ayurvedisch specialist je verder helpen.

2018 GheeGhee (100% biologisch, naar Ayurvedisch ambachtelijke receptuur)
€ 4,95 à 167ml

Omdat ghee in de Ayurvedische keuken enorm gewaardeerd wordt – niet alleen omdat het een buitengewoon goede functie heeft in het transport en de overdracht van je voedingsmiddelen – wil ik dit product hier in het licht stellen. Ook omdat ambachtelijk gemaakte ghee in mijn ogen de smaak en kwaliteit van fabrieksmatig geproduceerde ghee ver overtreft. Zelfs van de ghee die in de verschillende natuurwinkels wordt aangeboden.

2018 KruidenzoutIndiaas Kruidenzout
Bengaalse mix met Himalayazout
€ 6,95 à 65g

Het kruidenzout is een perfecte smaakmaker voor bouillons en als strooier, waarmee je zorgt voor goede aarding. Verhoogde Pitta’s en Kapha’s kunnen dit product ook -zij het met mate-gebruiken, omdat een kwart van het (Himalaya) zout uit milde specerijen bestaat.

 

 

2018 Rijstgerecht voor 2Rijstgerecht-voor-2
met mungdal/beluga/rode/gele of gemengde linzen
€ 4,30 à 128g
Verschillende smaakvolle rijstgerechten met mungdal of linzen, en een kruidenmengsel al naargelang je dosha. Makkelijk om in huis te hebben en leuk om kado te geven. Zet in een half uur een voedzame, heerlijke maaltijd op tafel met een Indiaas tintje.

2018 Appel ChutneyAppelchutney
met kurkuma en kokos
€ 3,95 à 120ml
‘Een goede chutney is zo pittig dat je er nauwelijks van kunt eten,
maar zo zoet dat je er niet van af kunt blijven’
(Srila Prabhupada, uit: Vedische kookkunst)
Chutney’s, net als raïta’s, doen de smaak van het hoofdgerecht meer tot zijn recht komen.Pittige chutney’s verrijken de smaak van gerechten die zacht van smaak zijn en zijn een welkome aanvulling voor Kapha’s; koele raïta’s  verzachten de smaak van pittige gerechten en zijn heel fijn voor Pitta’s Vata’s kunnen van beiden een kleine portie nemen zodat er balans blijft bestaan.
Deze Appelchutney met kokos en kurkuma van Hollandse biologische appels, is bereid met kokosmelk – een verkoelend ingrediënt – waardoor ook Pitta’s deze chutney heel goed kunnen verdragen.

♦ annettevanderswaluw@hetkruidenpalet.nl – (06) 248 06 487 ♦